houtenspeelgoed/ugears/mechanische-houten-puzzel-hurdy-gurdy.jpg

Ugears Hurdy-Gurdy

De hurdy-gurdy is een snaarinstrument dat een geluid produceert die lijkt op die van een zakpijp. Met de hand draai je aan een wiel die tegen de snaren aan wrijft, vergelijkbaar met  de werking van een boog op een viool.

De geschiedenis van dit instrument begint in de 15de eeuw. Één van de eerste vormen van de hurdy-gurdy was het organistrum (een draagbare orgel) in het Middeleeuws Europa.

Na enkele veranderingen werd dit een veelgebruikt muziek instrument bij reizende musici in Engeland. De hurdy-gurdy ging door zijn Renaissance periode in de 17de en 18de eeuw als een edel, klassiek instrument voor het vermaak van de rijken en edelen. De instrumenten werden door ambachtslieden rijk versiert met inlegsel (marqueterie) en houtsnijwerk. Toen werd ook het mechanische deel van de hurdy-gurdy in mooie gitaar of luit body's geplaatst. Sommigen noemen de hurdy-gurdy muziek de "Rock'n'Roll van de Middeleeuwen", dit vonden wij echt heel gaaf. Het bleef echt in onze hoofden zitten en zo hebben wij besloten de UGears versie van een hurdy-gurdy te maken.

€ 64.95  inclusief BTW

Niet meer voorradig

De Ugears doos vermeldt een leeftijdsaanduiding van 14+. Leuk om in elkaar te knutselen, leuk om te koesteren en bewaren.

 

 

De UGears Hurdy-Gurdy bouw je zelf samen zonder lijm, tandenstokers of speciaal gereedschap omdat wij bij dit model besloten hebben uitsluitend de gepatenteerde UGears multiplex verbindingen te gebruiken. De montage van de Hurdy-Gurdy bestaat uit meerdere fases. Eerst worden de kleinste delen in elkaar gezet om grotere bouweenheden te vormen: de body, deck's, het wiel, krukjes, hoofdjes, stempen, het keyboard, de snaren. Dit allemaal bij elkaar vormt dan het complete model.

 

UGEARS HURDY-GURDY CONSTRUCTIE

De UGears Hurdy-Gurdy heeft een uniek ontwerp en veel technische elementen en details die van de samenbouw en het speelproces een spannend spel maken. Hier kunt u uren plezier en lol aan beleven.

 

ugears houten 3D puzzel

De stemknopjes van de UGears Hurdy-Gurdy hebben een versnellingsreductie mechaniek om de melodie- en bourdon snaren zeer nauwkeurig te kunnen stemmen. Voor een helderder geluid kan de bordon snaar uitgeschakeld worden met en kleine schakelaar bij de klaviatuur. Wij hebben ook een versnellingsmechanisme in het handvat ingebouwd om het aantal rotaties van het wiel te verhogen. Dit zorgt voor een helderder geluid en bewaart de compacte grootte van het model zelf.

ugears houten 3D puzzel

De zes toetsen zijn geladen met rubberen banden en kleine krukjes in de klaviatuurdoos om een soepelere en makkelijkere bediening te waarborgen. Ook heeft de Ugears Hurdy-Gurdy een speciaal mechanisme om de hoogte van beide snaren (melodie- en bourdon snaar) op de brug aan te passen. Apart van de functies is ook deze keer het planetariumachtige binnenwerk opengewerkt zodat er voldoende zicht ontstaat op de prachtige draaiende tandwielen.

ugears houten 3D puzzel

De lengte van de melodie- en bourdon snaren is 250mm vanaf de brug tot het drempeltje van het hoofd. De lengte van de snaren tussen het midden van het wiel tot de brug bedraagt 30mm.
 
STEMMEN

Het model heeft een melodie snaar voor het spelen van de hoofdmelodie en een bourdon snaar voor het achtergrond geluid, vergelijkbaar met een bass. 6 toetsen corresponderen met 6 noten die worden gespeeld door een knop te drukken terwijl aan de kruk gedraaid wordt. Wanneer de toets losgelaten wordt, komt een zevende noot erbij. De tweede (bourdon) snaar wordt op toon gebracht door een pen harmonisch te draaien terwijl de melodie speelt of in elk ander gewenst interval (kwart, kwint, oktave). Het bouwpakket omvat stukjes was om het wiel te smeren en de klank te verbeteren.  

 


STAP 1 Hoogte van de snaren aanpassen

De snaren moeten het wiel maar zachtjes aanraken.

De Hurdy-Gurdy maakt een geluid vergelijkbaar met dat van een zakpijp. Het wiel wordt met de hand gedraaid en wrijft tegen de snaren aan, net als bij een viool of luit.

De kleine knopjes op de brug kunnen met of tegen de klok in gedraaid worden om de hoogte van de snaren aan te passen.

STAP 2 Uitzetten bourdon snaar

Voordat begonnen wordt, de eerste snaar (melodie-snaar) te stemmen kan de bourdon snaar beter uitgezet worden met de kleine schakelaar in de klaviatuur box.

STAP 3 Stemmen van de melodie snaar

Stem de eerste knop tot de D noot. Dit kan op gehoor, bijvoorbeeld met behulp van een piano of een YouTube video, maar ook met een stemapparaat of gratis online stem app voor een gitaar. Vergeet niet, de D is ons advies, omdat wij vinden dat dit goed bij de klank van de Hurdy-Gurdy past. Jij mag uiteraard zelf beslissen en experimenteren welke klank jij het leukst vindt.

STAP 4 Stemmen van de bourdon snaar

De bijhorende knop kan ook hier gedraaid worden om de bourdon snaar te stemmen passend bij de melodie snaar (naar een D in ons voorbeeld) of op een interval van jouw keuze (bvb kwart, kwint, oktave).
Ook dit kan weer op gehoor of met een gitaar stem spp.

STEP 4 Tuning a bourdon string
Tuning the respective peg in unison to the melody string (D note in our example) or in any melodic interval (quart, quint, octave).
Again you can do this by ear or by using a free online chromatic (guitar) tuner app

STAP 5 Smeren van het wiel

Smeer het wiel met het stuk bijgesloten was uit het pakket en je bent klaar om op de Hurdy-Gurdy te spelen!

Bouw de Hurdy-Gurdy met je eigen handen en voel je als Stradivarius of een beroemde middeleeuwse minstreel!

SPELEN

De UGears Hurdy-Gurdy is een mechanisch muziekinstrument. Om erop te spelen draai met één hand aan het handvat en druk de knoppen met de andere hand. Je vindt enkele voorbeeld melodieën uit de UGears campagne bijgesloten in de handleiding voor het model.

 


Dit gaat je helpen met het spelritme en om jouw meest geliefde melodieën te creëren.

De Hurdy-Gurdy geeft je de onvergetelijke belevenissen om samen met je handen te bouwen aan dingen die populair zijn op elke leeftijd. Bouw haar gewoon met je handen en je kunt een origineel tintje geven aan je liefste muziek, zij het folk, klassiek of modern, spelend op jouw Hurdy-Gurdy.  

- liefs, UGears